0533 416 71 86 / 0533 420 49 39

ENDODONTİ ( KANAL TEDAVİSİ )

Endodonti dişlerde bulunan kök kanallarının içindeki diş pulpası (sinir dokusu) ve dişi çevreleyen dokularla ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisi ile ilgilenen dişhekimliği dalıdır.

Aşırı hassasiyeti olan ve geçmeyen diş ağrıları kanal tedavisi gerektiren durumlardandır. Hasta için planlanan kanal tedavisi bir veya birkaç seans sürebilir.

Diş hekimliğinin en hızlı gelişen ve değişen dallarından olan endodonti dalı, son yıllarda başarı oranını arttıran yeni teknikler ve donanımlarla birlikte hasta memnuniyetini daha yukarılara taşımıştır.

Enfekte olmuş sinir dokusu hücresel atıklar ve kan damarları, kök kanalından uzman hekim tarafından uzaklaştırılıp, dezenfektan solüsyon ile kanal eğeleri tarafından kanal boşluğu temizlenerek şekillendirilir. Sonrasında doku ile uyumlu olan materyaller ile kanal boşluğu sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Endodonti kapsamında yapılan tüm tedaviler, diğer diş hekimliği dalında olduğu gibi hastanın estetik ve fonksiyonel bozuklukların geri kazandırılması adına yapılmaktadır.

Dişlerin kanal tedavisine ihtiyacı olduğu nasıl belirlenir?
Kanal tedavisi yapılacak dişlerde çoğunlukla gece durup dururken başlayan şiddetli ağrılar olur. Hatta bu ağrılar sıcak bir şey içildiğinde daha da artar. Bunun yanında lezyon kronik geliştiğinde hastada hiçbir belirti, hiçbir ağrı olmayabilir. Başka bir sebepten dolayı yapılan muayenede veya çekilen röntgende ortaya çıkabilir.

Kanal tedavisi yapılmazsa ne olur?
Kanal tedavisi yapılamayan dişte derin çürük ve çatlak dolayısıyla pulpanın kendini iyileştiremeyeceği durumda diş canlılığını kaybeder, enfeksiyon bütün dişe yayılabilir. Kanal tedavisi yapılmayan dişte enfeksiyon kök ucundan dokulara kadar gidebilir. Dişi çevreleyen çene kemiği de iltihaplanarak aşınır. Meydana gelen bu boşlukta abse oluşur.

Kanal tedavisinin alternatifi var mı?
Kanal tedavisine alternatif olabilecek başka bir tedavi seçeneği yoktur.

Kanal tedavisin tekrarı ve cerrahi girişimin başarılı olamadığı durumlarda, aşırı madde kaybı olan ve üstüne dolgu ya da kuron restorasyonu yapılamayacak kadar harap olmuş dişlerde, dişeti hastalığı olan dişlerde çekim düşünülmelidir.

Fakat doğal dişi korumak her zaman tercih edilir. Çünkü bir ya da daha fazla diş eksikliği komşu dişlerin yer değiştirmesine, duruş şeklinin bozulmasına sebep olabilir.

Kanal tedavisi kaç seans sürer?
Diş canlı ya da cansız fakat kök ucunda lezyon yok ise bir seans da kanal tedavisi bitirilebilir. Kök ucunda lezyon var ise lezyonun büyüklüğüne göre birkaç seans sürebilir.

Her dişe kanal tedavisi yapılabilir mi?
Anotomik olarak uygun olan bazı dişlere kanal tedavisi yapılabilir.
Başarılı bir kanal tedavi uygulanan dişin ömür boyu ağızda kalması mümkündür. Kanal tedavisi uygulanan bir diş beslenemediği için, basınca karşı direnç dayanılılığı azalır kırılmalar yaşanabilir. Bazı durumlarda kırılmaların önüne geçmek için kanal tedavisinin bitimine takiben dolgu yerine kaplama ve benzer restorasyonlar yapılabilir.

Kanal Tedavisinin Yeniden Yapılması (Retreatment);
Daha önce yapılan kanal tedavisinin yeniden yapılması işlemine Retreatment denir. Retreatment yapılırken eski kök kanal dolgusu tamamen çıkarılır, kanal temizlenir, şekillendirilir ve yeniden doldurulur.

Endodontik Cerrahi Apikal Rezaksiyon (Kök Ucu Tedavisi);
İnatçı kök apselerinde diş köküne dışarıdan yapılan direk müdahale ile tedavi sağlanmasıdır.

Apikal rezeksiyon yapılması gereken durumlar;
• Kanal tedavisinde başarı sağlanamayan durumlar: Kanalın tıkalı olması, inatçı enfeksiyon varlığı,kanal tedavisi yenilenmiş olmasına rağmen iyileşmeyen dişler, kök kanallarında ulaşılamayan ekstra kanalların varlığı, normal yollarla kanal tedavisi yapılamayan dişler vs…

Kanal tedavisi yapılan dişimi ne kadar kullanabilirim?
Kanal tedavisinin başarısını arttıran en önemli faktör tedavinin ve restorasyonun en iyi şekilde yapılmasıdır. Yapılan bu işlem ağız ve diş sağlığına dikkat eden kişilerde uzun süre kullanılabilir.

* Site içeriğinde buluna bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.