0533 416 71 86 / 0533 420 49 39

PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ (PROTEZ)

Diş protezleri, ağız ve diş sağlığında meydana gelen dişin çürümesi, kırılması yada düşmesi ve dolguların yetersiz kalması durumlarında diş hekiminiz tarafından önerilebilir.

Protez diş, akrilik, reçine, özel plastikler ve gerçek gibi görünecek şekilde tasarlanan hafif metalden yapılan ve doğal diş yerine kullanılan yapay diştir.

Protez Diş Grupları;
  • 1. Çene ve Yüz Protezleri,
  • 2. Sabit Protezler (Porselen-Seramik Zirkon Kron Kaplama,Köprü,Laminete Veneer),
  • 3. Hareketli Protezler (Tam) Total Protezler ve (Parçalı) Parsiyel Protezler),
  • 4. İmplant Protezleri.

1) Çene ve Yüz Protezleri: Yüz kafa cerrahisinin alt dalı olan çene ve yüz protezleri; kafa ve yüz bölgesi doku kayıpları ile beraber oluşan diş kayıplarına uygulanan tekniklerdir.

2) Sabit Protezler; Hastanın kendisinin çıkaramadığı, ağızda var olan diş veya dişlerin üzerine yapıştırılan protezlerdir. Sabit protezler kendi içinde dallara ayrılmaktadır.

• Tek kronlar (tek diş üzerinin kaplanması )
• Köprüler (eksik olan dişlerin yanındaki dişlerle beraber kaplanması)
• İmplant üstü protezler (çeneye yerleştirilen yapay kök dediğimiz vida ve bu vida üzerindeki protezler).

Sabit protezler kron ve köprü olarak yapımlarında kullanılan malzemeye göre full metal , metal destekli, zirkonyum porselen veya full porselen diş olarakta adlandırılırlar.

3) Hareketli Protezler; Sabit protez yapılamayacak durumdaki diş kayıplarının giderilmesi amacıyla yapılan protezlerdir. Sabit protezlerden farkı, takılıp çıkartılabilmeleridir. Özel akrilik veya metal akrilik kombinasyonlarından yapılırlar. Hareketli protezlerde sabit protezler gibi kendi içinde alt dallara ayrılır.

Hareketli protez çeşitleri;
Tüm dişlerin kaybedildiği vakalar ( Total protezler ): Genelde ileriki yaşlardaki hastalar üzerinde uygulanan bu uygulama ağızda hiç diş olmayan hastalarda uygulanmaktadır.
Kısmi diş eksikliklerinde yapılan protezler (Parsiyel protezler): Dişsiz ağızlarda kullanılan parsiyel protezle, dişlerin üzerinde gelen kancalar veya tırnaklar kullanılarak uygulanmaktadır.
Hassas tutuculu protezler (Dişsiz ağızlarda kullanılan kancası olmayan metal destekli protezlerdir): Çok sayıda diş eksikliğinin olduğu ve sabit protezler ile tedavi yapılamadığı durumlarda uygulanan diş protezi tipidir. Dişlerde hazırlanan yuvalara oturan gizli tutucularından dolayı halk arasında ‘çıtçıtlı protezler’ olarakta bilinir.

Tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda total protez uygulamaları yapılır. Total protezler tamamen dokudan destek alan üzerlerinde yapay dişlerin tutunduğu pembe renkli plastikten yapılan protezlerdir. Çiğneme etkinliğini arttırmak için bu tip protezleri implant ile destekleyerek daha tutucu ve kullanımı daha kolay protezler elde edilebilmektedir. Üst çenede total protezler sorunsuz kullanılabilirken alt çenede dilin bağlantılarının protezi etkilemesi ve ayrıca tutuculuk ve destek için daha az dokunun olması alt protezlerin kullanımını güçleştirmektedir. İmplant uygulamaları alt çene dişsizlik durumlarında başarı ile kullanılan tedavi alternatifi olarak karşımıza çıkmaktadır.

4)İmplant üstü protezler;
İmplant (yapay diş kökleri) üzerine uygulanan sabit veya hareketli protezlerdir.

* Site içeriğinde buluna bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.