0533 416 71 86 / 0533 420 49 39

ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ

Gülüşünüzü önemli ölçüde etkileyen çürük, aşınmış, renklenmiş, küçük-kısa, kırık, aralıklı, çapraşık dişler, kapanış, konum, şekil ve simetri bozuklukları estetik problemler olabilir. Bu sorunların çözümü kişinin sağlıklı ve estetik dişlere kavuşmasını sağlar.

Estetik Sorunlar
  • Koyu renkteki dişlerin tedavisi,
  • Küçük, kısa ve kırık dişlerin tedavisi
  • Aralıklı dişlerin (Diastema) tadavisi
  • Diş etlerinin fazla görünme (Gummy Smile) tedavisi,
  • Çapraşık ve konum bozukluğu olan dişlerin tedavisi
  • Dişeti çekilmesi olan, aşınmış ve hassas dişlerin tedavisi
  • Diş eksikliği tedavisi

Estetik Diş Hekimliği pek çok branşı içinde bulunduran bir bilim dalıdır. Estetik Tedavi Türleri; Ortodontik Tedavi, Beyazlatma, Kompozit (Beyaz ışıklı dolgu), Porselen Lamina, Zirkonyum kuron, Lazer ile yapılan uygulamalar ve İmplant tedavilerini içerir.

Estetik Gülüşü Etkileyen Faktörler;

  • Cinsiyet
  • Yüz şekli, Yüz ifadesi, Yüz hatları
  • Yaş
  • Ağız, yanak, dudak hattı ve şekli
  • Gülme sırasında dudak ve yanak kaslarının dudak bölgesine verdiği şekil ve gülme simetrisi
  • Diş etleri
  • Dişler

Cinsiyet

Kadın ve erkeklerde yüz anatomisi çeşitli farklılıklar gösterir. Genel olarak erkeklerde yüz hatları ve yüz şekli daha keskin sert ve belirgindir.
Alın, burun, çene ucu orantısı kadın yüzüyle farklılıklar gösterir.
Kadınlarda ise hatlar ve geçişler daha yumuşak, burun ve kaş kemerleri daha siliktir.
Kadın ve erkek yüz hatlarındaki genel farklılık dişler içinde söz konusudur.

Kadınlarda

-Dişler genel olarak erkeklere oranla daha yumuşak hatlara sahiptir, aynı şekilde dişlerin köşeleri daha yumuşak döner.
-Gülme sırasında dudaklar daha yukarı kavis yapar.
-Birbirine komşu dişlerin kesici köşeleri arasında erkeklere göre belirgin aralıklar mevcuttur.
-Üst çenede, ön ortadaki iki diş yandaki iki dişten belirgin bir şekilde daha uzundur. Köpek dişleri de genelde bu ortadaki iki dişten daha uzun değildir.

Erkeklerde

-Gülme sırasında dudak kavisi daha düzdür.
-Dişler daha sert köşeli, hatları da daha belirgindir.
-Dişler birbiri ile daha düz bir hatta birleşirler.
-Köpek dişleri orta kesici dişlerle aynı uzunlukta veya daha uzundur.
Erkek ve kadınlara ait diş formları ve dizilişlerindeki farklılıklar sadece bir genellemedir . Bu genelleme her erkek ve kadın için kesinlikle geçerli değildir. Yukarıda sıraladığımız kadın ve erkeğin diş yapılarındaki farklılıkları ortalama %70 civarında bir doğruluk içerir.

Yüz şekli, yüz ifadesi, yüz hatları;

Yüz şeklinizle diş formlarınız arasında benzerlikler bulunur. Genellikle uzun yüzlü kişilerde diş formları ve şekli de uzun görünümlü; kare veya yuvarlak yüzlü kişilerde diş formları ve şekli de kare veya yuvarlağa yakın olur.

Geleneksel diş hekimliğinde bu benzerlikler korunmaya çalışılarak porselen ve tedavi yapılırdı. Ancak estetik açıdan yaklaştığımızda geleneksel kriterler fazlasıyla esnekleşir. Çağdaş ve estetik diş hekimliğinde bir şeyleri değiştirmek istediğimizde, bu benzerlikleri değiştirmek hatta tersine çevirmek, mümkün ve olasıdır. Tabii ki bu değişiklikler hastayla fikir alışverişi yapılarak uygulanır.

Örneğin; uzun yüzlü bir kişiye köşeli formda uzun dişler yapılırsa, yüzü olduğundan da uzun görünecektir. Oysa oval veya daha geniş formlar deneyerek yüzdeki hoş olmayan uzunluğu kamufle edebiliriz. Veya yuvarlak yüzlü bir kişiye daha ince uzun formda dişler yaparak yüzünün daha ince görünmesi sağlayabiliriz.

Yaş

Yüz şeklinizle diş formlarınız arasında benzerlikler bulunur. Genellikle uzun yüzlü kişilerde diş formları ve şekli de uzun görünümlü; kare veya yuvarlak yüzlü kişilerde diş formları ve şekli de kare veya yuvarlağa yakın olur.

Geleneksel diş hekimliğinde bu benzerlikler korunmaya çalışılarak porselen ve tedavi yapılırdı. Ancak estetik açıdan yaklaştığımızda geleneksel kriterler fazlasıyla esnekleşir. Çağdaş ve estetik diş hekimliğinde bir şeyleri değiştirmek istediğimizde, bu benzerlikleri değiştirmek hatta tersine çevirmek, mümkün ve olasıdır. Tabii ki bu değişiklikler hastayla fikir alışverişi yapılarak uygulanır.

Örneğin; uzun yüzlü bir kişiye köşeli formda uzun dişler yapılırsa, yüzü olduğundan da uzun görünecektir. Oysa oval veya daha geniş formlar deneyerek yüzdeki hoş olmayan uzunluğu kamufle edebiliriz. Veya yuvarlak yüzlü bir kişiye daha ince uzun formda dişler yaparak yüzünün daha ince görünmesi sağlayabiliriz.

Yaş;
Yerçekimi ve yaşlanmayla birlikte yüzümüzde, vücudumuzda oluşan deformasyonları kamufle etmek için büyük çabalar harcarız. Daha genç görünmek ve yaşlanma belirtilerini azaltmak için estetik diş hekimliğini ilgilendiren konular aşığıda sıralanmıştır.

Yaşlanmanın estetik diş hekimliğini ilgilendiren boyutu:
• Dudak ve yanak bölgesinde belirgin hale gelen çizgiler,
• Dudakta büzülme ve sarkma, yumuşak doku kayıpları,
• Diş eti renginde koyulaşma ve özellikle de diş eti çekilmesi,
• Diş eti papillerinde düzleşme ve çekilmeye bağlı dişlerin aralıklı görünmesi,
• Ağız içindeki karanlık alanın, diş aralarındaki boşluğa yansımasıyla oluşan siyah görünüm,
• Dişlerde ve çene kemiğinde meydana gelen sert doku kayıpları,
Dişlerde aşınma, çatlama, düzleşme ve dişlerin renginin giderek sararmasıdır.

Yaşlanma ile paralel olarak yüzümüzdeki yumuşak dokularımız gevşer ve üst dudağımız yerçekimi etkisiyle aşağıya doğru sarkar. Ağız yüksekliği azalarak çene ucu-burun ucu birbirine olması gerekenden fazla yaklaşır. Konuşur ve gülerken üst dişlerimizin daha az, alt dişlerimizin daha çok gözükmesi sonucunda daha yaşlı bir ifadeye sahip oluruz.

Estetik diş hekimliğinde yaşlanmayla beraber ortaya çıkan bu deformasyonları ve kötü görünümleri kamufle etmek, dahası ortadan kaldırmak estetik diş hekimliğinin rutin tedavileri arasına girmiştir. Gerçektende estetik diş hekimliğinde son yıllarda oldukça önemli adımlar atıldı ve geriye dönük tedavi planlaması ile yaşlılığa bağlı estetik bozulmalar, doku kayıpları, bütünsel estetik yaklaşımla minimuma indirilir hale geldi.

Birçok kişi çok yanlış bir inanışla, yaşlanınca sadece takma dişler yaptırabileceklerini sanıyorlar. Oysa ki dikey boyut yükseltilmesi, diş beyazlatma, diş eti düzenlemesi, estetik dolgu, laminat veneer, implant gibi yöntemlerle 20 yıl önceki gülüşünüze kavuşmanız hiç de hayal değildir. Unutmayalım ki gülüşümüz yüzümüzdeki en önemli gençlik kriterlerinden biridir.

Ağız, yanak, dudak hattı ve şekli;

Gülüş tasarımı yaparken dikkat gerektiren önemli kriterler vardır. Gülme sırasında ağız ve dudakların kavisi, kasların ağız ve dudağa nasıl şekil verdiği, yanaklarda oluşan gerginlik bununla birlikte istenmeyen çizgilerin oluşup oluşmadığı estetik diş hekimliğinde gülüş tasarımı yapılırken dikkat edilen konulardır.

Diş hekimi estetik ve asimetrik bazı kusurları kapatmaya çalışırken, dudak, yanak ve ağızla ilgili, dişler ile diş etleri üzerinde düzenlemeler yapabilir.

Gülme sırasında dudak ve yanak kaslarının dudak bölgesine verdiği şekil ve gülme simetrisi;

Dişler ve diş etleri gülme simetrisini bozan durumlar yaratabilir. Kişinin ağız yapısında dişlerin ve diş etlerinin birbirine uyumlu ve simetrik konumlanmayışından kaynaklanan sorunlarda gülme simetrisi kusurlu ve asimetrik görünür.

Asimetrik görünüme sebep olan diş eti bölgesi, estetik diş hekimliği tarafından çeşitli müdehaleler yapılarak kişinin gülme simetrisi daha ideal hale getirilebilir.

Diş etleri

Gülüşümüzü etkileyen en önemli özelliklerden biri diş etlerimizdir. Diş etleri dişi çerçeveleyen ve içine alan yumuşak dokulardır. Dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı olması gülüşünüzü etkileyen en önemli faktördür. Dişlerimiz muntazam, beyaz ve güzel şekilli olsa bile sağlıksız (şiş, kırmızı ve parlak) dişetleri gülüşümüzün çirkin görünmesine neden olur. Sağlıklı diş eti, olmazsa olmaz bir koşuldur.

Kişiyi sağlıklı diş etlerine kavuşturmak için yapılan müdahaleler beraberinde estetik görünüm elde edilmesini sağlar.

Estetik diş hekimliğinde dişetlerine yapılan müdahaleleri iki temel uygulama alanında inceleyebiliriz.

1. Var olan dişetlerine sağlık kazandırmak.
2. Sağlıklı fakat kötü görünüşlü dişetlerine estetik kazandırmak.

Dişler

Dişlerimizin sıkışıklığı, ayrıklığı, rengi, boyutu veya şekli görünümümüzü etkileyen faktörlerdir. Diş hekimimizin uygulayacağı yöntemlerle bu olumsuz faktörlerin giderilmesi estetik görünüme dönüşmesi mümkündür.

Yeterince beyaz görünmediğini düşündüğümüz; koyu sarı, doğallığını kaybetmiş bir çok dişin rengi klinik ortamında uygulanacak yöntemlerle giderilebilir.

Diş sıkışıklığı Diş çapraşıklıklarının düzeltilmesi ve estetik bir görünüme kavuşturulmasında ortodontik tedavi seçeneği en tatmin edici ve en etkili yöntemdir. Ortodontik tel tedavisi artık estetik braketler sayesinde ağızda kötü bir görüntü oluşturmayacak şekilde uygulanabilmektedir. Ortodontik tedavide çoğu kez dişler üzerinde aşındırma işlemleri yapmaya gerek kalmaz. Ayrıca ortodontik tel tedavisi artık her yaştan insana rahatlıkla uygulanabilmektedir. ( Ortodonti bölümümüzden daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz )

Kötü biçim, istenmeyen diş formları, küçük biçim ve form bozukluklarında, estetik dolgular veya estetik porselen laminate inleyler, kısa sürede güzel-estetik görünümlü dişler elde etmek için oldukça etkili yöntemlerdir (Laminate veneer, estetik dolgular bölümlerimizden daha fazla bilgi edinebilirsiniz).

Aşınmış, düzensiz diş kesici uçları, çeşitli aşındırıcı çene hareketleri sonrasında, sert kabuklu şeylerin ısırılmasıyla veya doğrudan zamanın aşındırıcı etkisiyle dişlerimizin kesici kenarlarında ve uçlarında tırtıklı, düzensiz, istemediğimiz görüntüler oluşturabilir. Bu bölgelere 15-20 dakikalık bir sürede estetik dolgular ekleyerek kötü görünümü gidermek mümkündür. Ayrıca düzensiz tırtıklı diş uçlarını, dişlere zarar vermeyen estetik düzeltme diskleri ile düzeltip, cilalı/parlak ve düzgün hatlı diş uçları elde etmek çok kolaydır. (estetik dolgular bölümümüzden daha fazla bilgi edinebilirsiniz).

Dişlerinizle ilgili estetik bir sorununuz varsa, modern estetik diş hekimliğinde bizler bu sorununuzun net tespiti ve tedavisi ile ilgili şu şekilde bir yaklaşımı benimsiyoruz ;

Estetik gülüş tasarımı, kişinin tercihleri dikkate alınarak dental işlemlerle birlikte çevre dokular üzerinde bazı dokunuşlarla yapılan bir çalışmadır.

Estetik Gülüşü Etkileyen Faktörler;

  • 1.Cinsiyet
  • 2.Yüz şekli, Yüz ifadesi, Yüz hatları
  • 3.Yaş
  • 4.Ağız, yanak, dudak hattı ve şekli
  • 5.Gülme sırasında dudak ve yanak kaslarının dudak bölgesine verdiği şekil ve gülme simetrisi
  • 6.Diş etleri
  • 7.Dişler

Dişlerin estetik olarak tedavilerinde ağzı oluşturan bütün bileşenler yani dişler diş etleri ve dudaklar beraberce değerlendirilmelidir. Dişlerdeki çapraşıklıklar, çürükler, kötü protezler, aralıklar, eksiklikler, eski ve renk değiştirmiş dolgular, şekil ve form bozukları, yüz ile uyumlu olmayan diş boyutları gibi problemler, bunun yanında diş etlerindeki enfeksiyonlara bağlı olarak renk ve şekil değişiklikleri, diş eti çekilmelerine bağlı dişler arasında karanlık alanlar oluşması, dişlerin normalden büyük gözükmesi, diş etlerinin dişlerin üzerini örtmesi ve gülümseme sırasında fazla miktarda diş eti gözükmesi gibi estetik olmayan problemler yaşanabilmektedir.

Zirkonyum ; Klasik porselen köprü ve protezlerin alt yapısı olan gri metal yerine kullanılan doğal görünümlü ışık geçirgenliği sağlayan bir materyaldir.

Zirkonyum diş kaplama, metale alerjisi olan insanlar için de kullanılabilecek en uygun kaplama türüdür. Diş estetiği açısından her geçen gün daha fazla tercih edilmesinin sebebi, diğer metallere göre sıcaklığa ve korozyona daha dayanıklı olmasıdır.

Çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş, koyulaşmış, sararmış dişlerin rengini, kişiye özel birkaç ton açmak diş yüzeyindeki problemleri gidermek için uygulanan yönteme diş beyazlatma (bleaching) denir. Zamanla doğal rengi koyulaşan dişlere, diş taşı temizliği yapılarak, oluşan renkleşmeler giderilebilir. Bu renkleşmeler diş taşı temizliği ile önlenemiyorsa daha farklı bir yöntem olan diş beyazlatma (bleaching) tercih edilir.

  • Oldukça etkili bleaching diş beyazlatma yönteminde, genellikle renklenmenin derecesine göre seans sayısı belirlenir.
  • Beyazlatma yöntemiyle diş renginin 2-3 ton açılması mümkündür.
  • Diş beyazlatma işlemi dış faktörlere bağlı olarak gelişmiş ise etkin ağız temizliği için diş hekimi yardımı ile diş beyazlatma tedavisi yapılabilir.
Diş beyazlatma tedavisi iki şekilde uygulanmaktadır.
  • Ofis tipi diş beyazlatma; Diş hekimi gözetiminde, klinik ortamında beyazlatıcı ilaç ile 3-4 seans uygulanan beyazlatma yöntemidir
  • Ev tipi diş beyazlatma : Diş hekiminin özel hazırladığı plakla evde kişinin kendisinin uygulayabileceği beyazlatma yöntemidir.

Diş Beyazlatma (Bleaching) işlemi kimlere uygulanır?

Diş hekimi tarafından yapılan ağız içi kontrol ve teşhislerinden sonra, dişlerin beyazlatma işlemi için uygun olup olmadığı belirlenir. Dişleriniz sağlıklıysa daha beyaz ve doğal gülümseme için ideal bir yöntemdir.

Diş Beyazlatma Sonrası dikkat edilmesi gerekenler

  • Diş beyazlatma (Bleaching) sonrası genelde her hastada az ya da çok hassasiyet görülür (çok nadir olarak hiç görülmeyebilir). Bu hassasiyetler geçicidir, bir ila üç gün arasında kaybolurlar. Özellikle ilk gün hastanın anti enflamatuar özellikli bir analjezik (ağrı kesici) kullanması gerekir.
  • Bleaching sonrasında her hastanın uyması gereken bir diyet listesi vardır. Her türlü renk verici yiyecek ya da içecek yasaktır. Özellikle ilk üç gün çok hassastır, fakat idealinde yedi ila on gün dikkat edilmelidir.
  • Sigara, çay, kahve, çikolata, kırmızı şarap, vişne, karamel, salça gibi renk verici koyu renk barındıran ürünler ve asitli içecekler işlem bitimini takiben 1 hafta süreyle kullanılmamalıdır. Aksi takdirde elde edilen beyazlık geri dönecektir.
  • Bleaching işlemi sonrasında beyazlatıcı diş macunu kullanımı da beyazlatma etkisini uzatacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, içerisinde aşındırıcı bulunan diş macunları veya diş tozlarının kesinlikle kullanılmamasıdır. Aşındırıcılı ürünler belirli bir süre sonra hem renklenmeye hem de hassasiyete sebep olurlar.
  • Günde en az 2 kere diş fırçalayan, 6 aylık düzenli kontrollerini yaptıran, sigara kullanmayan ve aşırı çay kahve tüketmeyen bir hastada yapılan bleaching in etkisi uzun süre korunur.
  • Belirli aralıklarla (2–3 sene de bir) home bleaching (ev tipi beyazlatma) ile desteklenebilir. Bu kurallara uymayan hastalarda geri dönüş olabilir, geri dönüş sonucunda yeniden ev tipi bleaching işlemi yapılabilir.
Dişlerde istenmeyen lekeler neden oluşur?

Lekelenmelerin en büyük sebebleri ;
• Beslenme sırasında tükettiğimiz yiyecek ve içecekler ,
• Düzenli fırçalamama ,
• Sigara kullanımı,
gibi nedenlerin istenmeyen lekelere sebep olmasıdır. Dişlerin yüzeyinde oluşan bu lekelenmeler estetik görünümünüzü etkileyebilir.

Estetik dişeti uygulamasına Pembe Estetik denir. Gülüş tasarımının vazgeçilmez parçasıdır. Diş etlerinin sağlığı , rengi ve seviyesi diş estetiğini tamamlar. Fazla sürmemiş dişlerin kısa kalmış görüntüsü “kron (diş) boyu uzatma” dediğimiz operasyonla estetiği sağlayacak derecede düzeltilebilir.

Gingivektomi ve Gingivoplasti

Gingivektomi, dişeti dokusunun cerrahi olarak uzaklaştırılması işlemidir. Gingivoplasti ise diş çevresindeki sağlıklı dişeti dokularının şekillendirilmesidir. Bu işlemler diş çevre dokuları ve dişeti hastalıkları konusunda uzmanlaşmış olan periodontistler tarafından gerçekleştirilir.

Aşırı madde kaybı olan ve normal dolgularla yeterli dayanıklılığın sağlanamayacağı dişlerde uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde diş uygun şekilde hazırlandıktan sonra ölçü alınır. Labaratuvarda porselen (e-max) dolgu hazırlanır ve hazırlanan bu dolguda özel yapıştırıcılarla dişe adepte edilir.

Inlay – Onlay uygulamalarının avantajları ise; çok estetik görünmesi ve bakıldığında doğal dişlerden ayırt edilemiyor olmasıdır.

Inlay – Onlay estetik dolguları bir veya iki seansta yapılabilmektedir.

LAMİNATE VENEER (YAPRAK PORSELEN)

Estetik sorunları olan dişlerin ön yüzeylerine, olması gereken normal sınırlarda renk, boy ve formda hazırlanan çok ince yapıdaki porselenin yapıştırılması işlemidir. Laminate diş halk arasında yaprak porselen olarakta adlandırılır. Lamine, Laminate veya Lamina diş tedavisi olarak da adlandırılır.



 


 

Laminate diş tedavisinin uygulama alanları:

  • İleri derecede çapraşık olmayan dişler ile ayrık ve fonetik (konuşma bozukları) tedavisinde,
  • Diş yüzeyinde meydana gelen aşınma, kırık , çatlak dişlerin ve aralarında oluşan boşlukların onarılmasında,
  • Dişlerde oluşan ve diş beyazlatma (Bleaching) gibi yöntemlerle giderilemeyen renklenmelerin tedavisinde
  • Dişlerdeki, özellikle çocukluk döneminde yoğun antibiyotik kullanımına bağlı olarak oluşan ve kalıcı hale gelen renk bozuklukları ile doğuştan ve kalıtsal olan renk bozukluklarının giderilmesinde,
  • Diş boylarının şekil ve konum olarak normal sınrılarlarda uzatılmasında,
  • Eski dolguların sararma, siyahlaşma ve düşmesi durumunda laminete yöntemi uygulanabilir.

Porselen lamina kimlere önerilir?
Dişlerde bulunan ileri derecedeki renkleşmeler, konum, şekil veya form bozuklukları görülen kişilerde, ayrıca yüz estetiği ve yeni bir gülüş tasarımı için önerilebilir.

* Site içeriğinde buluna bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.