Periodontoloji, dişlerle implantları çevreleyen sert ve yumuşak dokuların sağlık durumlarını inceleyen diş hekimliği dalıdır.
Periodontoloji bölümü hangi tedavileri gerçekleştirmektedir?
Diş ve Kök Yüzeyi Temizliği; Diş ve kök yüzeylerindeki kalsifiye olan ve olmayan artıkların temizlenip, pürüzsüz hale getirilmesi işlemidir. Tek başına bir tedavi yöntemi olmakla beraber, ileri cerrahi periodontal tedaviler için hazırlık aşaması da olabilir.
Küretaj; periodontal hastalığa bağlı peridontal ceplerin (gerçek cep) tedavisi için iltihaplı dokuların kazınıp uzaklaştırılması işlemidir.
Flap operasyonları : İlerlemiş periodontal hastalıkların tedavisi amacıyla diş etlerinin cerrahi operasyonla açılıp kök yüzeylerinin ve iltihap dokularının temizlenmesi işlemidir. Uygun vakalarda kaybedilmiş dokuların yeniden inşa edilmesi amacıyla kemik tozları gibi yeni kemik oluşumunu uyaran materyaller kullanılabilir.
Serbest diş eti grefti-bağ dokusu – grefti operasyonları ; Diş eti çekilmelerinde, oluşan çekilmeleri kapatmak veya fazla çekilme oluşmasını engellemek amacıyla yapılan operasyonlardır.
Gingivektomi/gingivoplasti : Diş eti hastalığı sonucu büyümüş diş etlerinin kesilerek uzaklaştırılması, şekil ve formunun düzeltilmesi işlemidir.
Hasta dişeti sorunu yaşadığını nasıl anlar?
Peridontal hastalıklar toplumumuzda sıklıkla gözlenmekle beraber, hastalık çoğunlukla ağrısız seyrettiği için hastalar tarafından fark edilmeyebilir. Kızarık, şişliğe bağlı formu bozulmuş, fırçalandığında ya da diş ipi ile temizlendiğinde kanayan dişetleri, diş eti hastalığının varlığını işaret eder. Hastalığın ilerlemesiyle beraber bölgesel veya yaygın diş eti çekilmeleri ve çekilen bölgelerde sıcak - soğuk gıda tüketimiyle oluşan hassasiyetler meydana gelebilir. Dişi destekleyen sert dokuların harabiyeti, dişlerde aralanmaya ve yer değişikliğine sebep olabilir. Tüm bu belirtilere dişlerde sallantı, diş ve diş eti arasında iltihap akışı , ağız kokusu ve metalik tat eşlik edebilir.
* Site içeriğinde buluna bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.