Ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyen gece diş sıkma problemi, kişinin sabah uyandığında çene kaslarının ve dişlerinin ağrımasına sebep olur. Daha çok stresle tetiklenen uykuda konuşma ve horlama gibi diş sıkma, gıcırdatmada en sık görülen uyku bozukluğu türüdür. Kişi diş gıcırdattığının farkına varamaz. Genellikle dışarıdaki insanlar çıkan seslerden haberdar olup, hastayı bu konuda bilgilendirirler.
Uykuda diş gıcırdattığınızı nasıl anlarsınız:
• Köşeleri veya kenarları kırılmış ön dişler
• Dişlerde aşınmış yüzeyler,
• Diş eti problemleri (ağrıyan diş etleri, kırmızılık, diş etlerinde şişme vb),
• Sabahları kalktığınızda ağrıyan çene eklemleri,
• Şakaklarda, boyunda ve ensede ağrı,
• Gün içinde baş ağrıları.
Bu problemler sadece kas ağrılarıyla kalmayıp eklemsel problemlere yol açmaktadır. Bu kötü alışkanlığı durdurmanın en iyi yolu diş hekiminizi bilgilendirmektir. Diş hekiminiz bu soruna en uygun tedavi şeklini belirleyecektir. Gece plağı kullanmak çözümlerden bir tanesidir. Ancak beraberinde gece diş gıcırdatmanıza sebep olan psikolojik problemleri de çözmeyi göz önünde bulundurmalısınız. Çene eklemi bölgesinde kulağa çok yakın olan (bu bölgeye gelen aşırı kuvvetler) eklem disklerinde deformasyonlara ve ağrılara sebep olmaktadır. Tedavi planlamasının temel prensibi alt çene kemiğinin eklem bölgesine uygulandığı baskıyı azaltmaktır.
Azalan baskıyla birlikte bölgedeki kan dolaşımının düzelmesi ve ödemin geçmesiyle birlikte kişi şikayetleri azalacaktır. Kullanılacak farklı tipte eklem splintleri ve gece plakları bulunmaktadır.
* Site içeriğinde buluna bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.