0533 416 71 86 / 0533 420 49 39

PEDODONTİ (ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ)


 

0 - 14 yaş arası çocukların süt dişleri ile daimi dişlerinin sağlıklı gelişimini ve korunmasını sağlayan diş hekimliği bölümüdür. Bu bölümün uzman hekimi (Çocuk Diş Hekimi) Pedodontist'tir .

Rutin diş kontrollerini ihmal etmek, ciddi sağlık sorunlarının fark edilmemesine veya önlenememesine sebep olabilir. Çocuğun diş hekimi ile tanıştırılması, mümkün olan en erken dönemde olmalıdır.

Pedodontik uygulamaların başarısında bir çok faktörün rolü vardır ancak başarının temelini hasta-hekim ilişkisi oluşturmaktadır. Kurulan iletişim sayesinde çocuğun korku ve endişesi azaltılabilir, kendini güvende hissetmesi, uyumlu olması ve rahatlaması sağlanır.

 

Pedodonti bölümü neleri kapsar?
 
  • Bebeğin anne karnındaki yaşamında süt dişlerinin gelişmesini ve kireçlenmesini etkileyen faktörleri,
  • Doğum sonrası, bebeklerde diş sürmesi ve diş sürmesini etkileyen faktörleri,
  • Kalıcı dişlerin gelişimi-kireçlenmesi ve sürmesini,
  • Çocukların ağız-diş sağlığını koruma yöntemlerini,
  • Çocuk hastalarda ağız-diş bulgularının sistematik hastalıklarla ilişkisini,
  • Koruyucu diş hekimliğini,
  • Diş travmaları ve tedavilerini
  • Erken süt dişi kayıpları nedeniyle ileride ortaya çıkabilecek sorunların önlenmesi uygulamalarını kapsamaktadır.

Pedodonti Uygulamaları Nelerdir?
 
  • Topikal Fluorid Uygulamaları
  • Fissür Örtücü Uygulamaları
  • Yer Tutucu Uygulamaları
  • Beslenme Alışkanlığının Düzenlenmesi
  • Süt ve Daimi Dişlerin Tedavi Gerektiren Durumları

Topikal Fluorid Uygulaması Nedir?
Fluorid dişlerin çürümesini önleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir. Fluorid diş macunlarının içinde bulunduğu gibi bazı besin maddelerinde de bulunur. Fakat çocuklar çoğu zaman dişlerini fırçalamayı ihmal ettiklerinden dişlerinin çürüğe karşı direnç kazanabilmeleri için yeterli fluorid almamış olurlar. Bu durumun önüne geçebilmek için “topikal yüzeyel fluorid” uygulamaları yapılmaktadır. Profesyonel “topikal yüzeyel fluorid” tatbiki sadece diş hekimleri tarafından uygulanılabilen bir yöntemidir.

Topikal Yüzeyel Fluorid uygulaması özellikle dişleri çürümeye meyilli çocuklarda uygulanır.

Bu sayede yeterli miktarda fluorid dişler üzerine depolanır ve dişlerin yapısı güçlendirilerek çürüğe karşı dirençli olur. Yüzeyel fluorid uygulaması çocuğun çürük risk durumuna göre 3- 6 ayda bir yapılması gerektirmektedir.

Fissür Örtücü Nedir?
Diş çürüğünü önlemek amacıyla kullanılan bir başka yöntem de dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki girintilerin (fissür) diş hekimi tarafından “fissür örtücü” adı verilen maddelerle kapatılmasıdır.

Ağızdaki mikroplar ya da yiyecek artıkları dişlerin en çok bu girintili bölgelerinde yerleştiği için, fissürlerin kaplanmasıyla mikroplarla yiyeceklerin birikmesi ve tutunması engellenir, çürük oluşumu önlenir.

Yer Tutucu Nedir?
Erken kaybedilmiş olan süt dişlerinin yerlerini korumak amacıyla uygulanan sabit ya da hareketli apareylere “yer tutucu” denilmektedir. Süt dişlerinde herhangi bir nedenden dolayı kayıp meydana gelir ise; 6 hafta içinde diğer dişler bu boşluğa doğru kaymaya ve çekilmiş olan süt dişlerinin yerini almaya başlarlar. Bu durum altta sürecek olan daimi dişin ideal yerinden sürmesine engel olur. Bu durum dişlerde çarpıklığa ve erken yaşta ortodontik problemlere sebep olabilmektedir. Yer tutucular kişiye özel olarak yapılır. Erken kaybedilen süt dişi sayısına ve bölgesine göre hareketli ya da sabit olarak yapılabilmektedir.

Beslenme Alışkanlığının Düzenlenmesi
Çocuğun beslenme alışkanlıklarına göre pedodonti uzmanı, aileyle ortaklaşa bir program çıkararak çürükten korumaya yönelik planlama yapar. Çocuk beslenmesi sırasında yapılan hataları belirler.

Süt ve Daimi Dişlerin Tedavi Gerektiren Durumları
Süt dişleri ve kalıcı dişlerin tedavisini gerektirecek pek çok neden vardır. Diş çürüğü, kırık, çatlak dişler, dişlerin küçük, biçimsiz görünmesine neden olan gelişimsel bozukluklar ve belirgin renklenme bunlardan en önemlileridir.

Çocuğun Diş Hekimini İlk Ziyareti
Bunun için en ideal zaman bebeğin ilk dişleri çıktıktan sonraki altı aydır. Çocuğunuzun dişleri ile ilgili problemler çok erken yaşlarda başlayabilir. Bu dönemde bebeğin beslenmesi, diş bakımı ve emme alışkanlığı hakkında bilgi edinerek, ortaya çıkacak problemlerin başlamadan önlemek mümkün olacaktır.

İlk Diş Muayenesi
Çocuğunuzda henüz çürük ve ağrı olmadan diş hekimiyle tanışıp rutin sohbet ve kontrol ziyaretlerinde bulunulması, toplumdaki diş hekimi korkusunun çocuklara geçmesinin önlenmesi bakımından büyük önem taşır. Önemli olan , problem oluşmadan önlemektir. Oturabilen her bebek pedodontiste getirilmelidir. İleride çürüksüz bir geleceği olması için anne –babalar bu konuda bilinçli hareket etmelidir.

Çocuğuma Dişlerini Günde Kaç Kez Fırçalatmalıyım?
Sabah kahvaltı öncesi ve gece yatmadan önce, sadece üçer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir. Pek çok iyi alışkanlık gibi, diş fırçalama alışkanlığı da çocukluk döneminde kazanılacaktır.

Fırçalama İçin En iyi Teknik Hangisidir?
Çocuklar diş firçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar. Oysa ki mikroplar, dişlerin ara yüzleri ya da çiğneyici yüzeylerinde daha kolay birikir. Bu nedenle fırçalamadan sonra anne-babanın kontrolü şarttır. Gerekirse çocuğun fırçalamasını takiben ebeveynin fırçalama işlemini yinelemesi gerekebilir. Ayrıntılı bilgilendirme için çocuk hekiminden bilgi alınmalıdır.

Bebeğim dişli doğdu. Ne yapmam gerekir?
Bazen bebekler dişli doğabilir ya da doğumdan hemen sonra bebeklerde diş sürebilir. Bu dişler genellikle sallanan dişlerdir ve “bebek yutabilir ya da nefes borusuna kaçabilir” düşüncesiyle çekimi gerekir.Yaratacağı bir diğer problem de beslenme sırasında annenin göğüs ucunun tahriş olmasıdır. Böyle bir durumda bir diş hekiminin müdahalesi gerekir.

Süt Dişleri Tedavi Edilmeli mi?
Süt dişleri de tıpkı kalıcı dişlerde olduğu gibi tedavi edilmelidir. "Nasıl olsa değişecek!" düşüncesiyle bu dişlerin çekilmesi pek çok problemlere neden olur.

* Site içeriğinde buluna bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.